Zapraszamy do udziału w jednym z najważniejszych wydarzeń promujących żywność wysokiej jakości, produkty ekologiczne oraz pszczelarstwo w Polsce i Europie.
W dniach 13–14 grudnia 2025 r. w Rzeszowie odbędzie się kolejna edycja EKOGALI – prestiżowych międzynarodowych targów poświęconych zdrowej żywności, tradycji kulinarnej oraz edukacji ekologicznej.
Wydarzenie obfituje w prezentacje wystawców, konkursy kulinarne, warsztaty dla dzieci i młodzieży oraz specjalistyczne panele skierowane do pszczelarzy. Program został szczegółowo przedstawiony w materiałach organizatora.
PROGRAM WYDARZENIA
13 grudnia 2025 r. (sobota)
10:00–17:00 – zwiedzanie targów, pokaz i degustacja świątecznych wypieków z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)
10:00–17:00 – strefa pszczelarska
11:00–15:00 – XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs dla szkół gastronomicznych)
11:00–15:00 – warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży
11:00–15:00 – warsztaty i animacje dla najmłodszych
Scena główna (Hol)
11:00–11:45 – Oficjalne otwarcie EKOGALI
11:45–12:00 – Uroczystość 20-lecia Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:00–12:30 – Wręczenie odznaczeń „Krzyż Świętego Ambrożego”
12:30–13:30 – Seminarium „W kolorowym świecie pszczół”
12:40–12:55 – Inscenizacja „Świąteczne pszczółki”
12:55–13:10 – Wykład „Dlaczego pszczoły są ważne?”
13:10–13:30 – ogłoszenie wyników konkursów plastycznych
14:00–15:00 – Występ Zespołu „Moja Scheda”
Sala konferencyjna (parter)
Panel konferencyjny dla pszczelarzy
Wykład prof. dr hab. Małgorzaty Dżugan
Wystąpienia ekspertów ds. jakości miodów i produktów pszczelich
Panel dyskusyjny o gospodarce pasiecznej BIO
14 grudnia 2025 r. (niedziela)
10:00–17:00 – zwiedzanie targów oraz strefa pszczelarska
11:00–15:00 – XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część II
11:00–15:00 – warsztaty edukacyjne i animacje dla najmłodszych
12:00–12:45 – „VIP-y gotują” – część I
13:00–13:45 – „VIP-y gotują” – część II
14:00–15:00 – Występ Zespołu „Żołyniacy”
16:00–16:55 – ogłoszenie wyników Konkursu Kulinarnego
17:00 – zakończenie targów
Czym jest EKOGALA?
EKOGALA to:
- promocja żywności wysokiej jakości, ekologicznej i tradycyjnej,
- wystawy producentów z Polski i Europy,
- konkursy i pokazy kulinarne,
- edukacja ekologiczna dla najmłodszych,
- przestrzeń spotkań dla pszczelarzy i ekspertów branżowych.
Wydarzenie organizowane jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego i współfinansowane ze środków UE w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023–2027.
Organizatorzy i patronat honorowy: Województwo Podkarpackie, Miasto Rzeszów, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego przy patronacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (szczegóły na plakacie i programie).










